Kopac art 1

Dvodnevni stručni međunarodni simpozij

Slavko Kopač – u potpunosti slobodan

„Nemoguće mi je raditi i bivati sretnim ako nisam neprestano slobodan, ako sam vezan isključivo za jednu osobu, instituciju ili zajednicu koja bi zalupila vratima mojeg atelijera prije ikakve mogućnosti susreta, novog i neočekivanog pogleda. Tu neizmjernost, tragove tih susreta zapravo nalazim neprestano prisutnima u svojem radu. U meni bude emociju i vječitu iznenađenost. Moj rad tek je izraz potrebe za slobodom za kojom neprestano tragam.“

Slavko Kopač iz intervjua s Mirkom Galićem, Drugo čitanje, Matica hrvatska, 2007.

Event banner

U sklopu izložbenog projekta KOPAČ, 11. i 12. veljače u Galeriji Bačva u Meštrovićevom paviljonu održava se dvodnevni međunarodni stručni simpozij Slavko Kopač – u potpunosti slobodan čiji je cilj iz današnje perspektive revitalizirati i revalorizirati ulogu Slavka Kopača (Vinkovci, 1913. – Pariz, 1995.) u poslijeratnoj umjetnosti 20. st. kao i reinterpretirati i repozicionirati njegovu ostavštinu u miljeu znanstvenika i zainteresirane javnosti.

U petak 11. veljače od 17 do 19 sati bit će predstavljena Kopačeva monografija „Ombres et matières - Shadows and Materials“ u izdanju pariškog Gallimarda čiji su autori povjesničari umjetnosti Pauline Goutain (Musée d'Art Roger-Quilliot), Roberta Trapani (Sveučilište Paris Nanterre) i Fabrice Flahutez (Sveučilište Paris Nanterre). Nakon uvodne riječi Tamare Floričić (predsjednice udruge ArtRencontre), Thomasa Schnabela (Attaché culturel u Francuskom institutu) i Tomislava Buntaka (predsjednika HDLU), o monografiji će govoriti autori te povjesničarka umjetnosti Susan Power. Sažeti uvid u knjigu pogledajte OVDJE. Isto tako, knjigu je moguće kupiti OVDJE.

Book cover

Subotnji program 12. veljače trajat će od 10 do 15.30 satiM, a nakon uvodnih riječi Tamare Floričić, Anite Ruso Brečić i Tomislava Buntaka, sadržavat će predavanje i tri panela. Uvodno predavanje održat će Biserka Rauter Plančić (povjesničarka umjetnosti i bivša ravnateljica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te kustosica Kopačeve retrospektive 1997. u Galeriji Klovićevi dvori). Tema prvog panela jest Kopačeva ostavština: reinterpretacija i valorizacija djela Slavka Kopača, a o njoj će govoriti autori Kopačeve monografije (Pauline Goutain, Roberta Trapani i Fabrice Flahutez) i Feđa Gavrilović (povjesničar umjetnosti, ravnatelj galerije Forum) uz moderatoricu Anitu Ruso Brečić.

Drugi panel bavit će se temom Revitalizacija Kopača u hrvatskim institucijama, privatnim zbirkama i stručnoj literaturi, a na njemu će sudjelovati Iva Sudec Andreis (viša kustosica, voditeljica zbirke Slavko Kopač u Galeriji Klovićevi dvori), Hrvoje Vulić (ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci), Tamara Floričić (predsjednica udruge ArtRencontre), Željko Marciuš (muzejski savjetnik u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti) te Igor Loinjak (povjesničar umjetnosti, predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku) uz moderatora Dinu Medvedeca.

Kopac art 2

Tema trećeg i posljednjeg panela je Sjećanja, otkrića i nove perspektive. Izlagat će Anita Ruso Brečić (povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Kopač), Nella Arambasin (povjesničarka umjetnosti, Sveučilište Bourgogne-Franche-Comté), Dražen Švagelj (Kopačev prijatelj i gradonačelnik Vinkovaca od 1994. do 1997.). Na samom kraju autori Kopačeve monografije Pauline Goutain, Roberta Trapani i Fabrice Flahutez najavit će nove izložbene i znanstvene aktivnosti vezane za Kopača.

Slavko Kopac art 3

Izložba Kopač, povodom koje se održava simpozij, nastala je u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Art Rencontre i Cloverfielda te prikazuje izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih i poetskih ostvarenja iz privatnih kolekcija i muzejskih institucija. Osim toga, daje uvid u umjetničko djelovanje i život Slavka Kopača u rodnim Vinkovcima, Zagrebu, Firenci i u konačnici u Parizu u kojem je Kopač proveo gotovo 50 godina svog života. Svojim krajnje autentičnim pristupom Kopač je obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. st. stvarajući uz bok najvećih tada živućih svjetskih umjetnika poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa. Jean Dubuffet odabrao je Kopača za voditelja umjetničke zbirke udruženja Compagnie de l'art brut na čijem čelu je Kopač bio punih 27 godina stvarajući pritom paradigmatska djela umjetnosti enformela i art bruta. Izložba se može razgledati svaki dan od 11:00 do 19:00 u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.

Slavko Kopac art 4

Sudjelovanje na dvodnevnom međunarodnom stručnom simpoziju Slavko Kopač – u potpunosti slobodan moguće je uz obaveznu najavu na e-mail izlozba@slavkokopac.com.

Za ulazak na simpozij nije potrebno predočiti COVID potvrdu. Maske su obavezne.

Službeni jezik simpozija je hrvatski te će za strane govornike biti osiguran simultani prijevod.